Sposób przygotowania:
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swą objętośc. 2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk (można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h aż się podwoi. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki. Przygotowac kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po prostu pyszne. Smacznego.
zbysiowa
MagdaMM
jaNina