SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • 3
  • LIDZIA
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Proste i pyszne ciasto ze śliwkami.

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

  • mąka pszenna 0,5 kg (+szczypta soli)
  • masło 0,5 kostki
  • żółtka 4
  • cukier 4 łyżki
  • drożdże świeże 5 dkg
  • mleko ok. 250 ml
  • olejek rumowy lub arakowy
  • śliwki 1 kg (najlepiej węgierki, może być rabarbar)
  • KRUSZONKA:
  • mąka pszenna 10 dkg
  • masło 6dkg (rozpuszczone)
  • cukier puder 6dkg
  • cukier waniliowy 1

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swą objętośc. 2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk (można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h aż się podwoi. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki. Przygotowac kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po prostu pyszne. Smacznego.


Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zaczyn z drożdży i cukru do ciasta drożdżowego
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Dodanie wyrośniętych drożdży do pozostałych składników
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Odstawienie wyrobionego ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdżowe obłożone śliwkami i posypane kruszonką wstawione do piekarnika

Tagi:

śliwki