gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Drożdżowiec cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre ciasto drożdżowe z nutką cytryny. Na ciasto można przygotować także kruszonkę. Polecam spróbować.

Drożdżowiec cytrynowy

Składniki:

Drożdżowiec cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec cytrynowy
Mleko zagotować, w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Do dużej miski wyłożyć: mąkę, cukier i sól. Dodać wyrobione drożdże w mleku i wymieszać. Odstawić na chwilę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i skórkę z cytryny, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną. Można posypać kruszonką. Piec w 180 st. przez 50 minut. Smacznego.