Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z dżemem i orzechami
Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka,1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie dodać do przesianej mąki z częścią ciepłego mleka i jeszcze obsypany mąką na kilka minut pozostawić w cieple. Żółtka i jajka wybić do miski, ustawić na naczyniu z wrzącą wodą, dodac cukier i ubijać, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać do wyrośnietego rozczynu lekko przestudzoną masę jajeczną. Najpierw łyżką wymieszać ciasto, a potem wyrabiać rękami. Dobrze wyrobione ciasto, jeszcze wyrobić po wlaniu stopionego tłuszczu i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować blachę masłem. Ciasto podzielić na 4 części. Wyłożyć na spód blachy równy placek z czwartej części ciasta, posypać bakaliami. Przykryć drugim plackiem, posmarować marmoladą. Przykryć następnym ciastem i rozłożyć resztę bakalii. Ciasto musi przed wstawieniem do piekarnika trochę podrosnąć. Wyronięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Posypać po wierzchu łyżką posiekanych orzechów. Wstawić do upieczenia do piekarnia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.