jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowiec z dżemem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonały drożdżowiec z dżemem i orzechami o kazdej porze roku

Drożdżowiec z  dżemem i orzechami

Składniki:

Drożdżowiec z dżemem i orzechami

 

  • 60 dag mąki
  • 8 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • DO PRZEKŁADANIA:
  • 10 dag skórki pomarańczowej w syropie
  • 10 dag orzechów
  • 1 słoik marmolady porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z dżemem i orzechami
Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka,1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie dodać do przesianej mąki z częścią ciepłego mleka i jeszcze obsypany mąką na kilka minut pozostawić w cieple. Żółtka i jajka wybić do miski, ustawić na naczyniu z wrzącą wodą, dodac cukier i ubijać, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać do wyrośnietego rozczynu lekko przestudzoną masę jajeczną. Najpierw łyżką wymieszać ciasto, a potem wyrabiać rękami. Dobrze wyrobione ciasto, jeszcze wyrobić po wlaniu stopionego tłuszczu i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować blachę masłem. Ciasto podzielić na 4 części. Wyłożyć na spód blachy równy placek z czwartej części ciasta, posypać bakaliami. Przykryć drugim plackiem, posmarować marmoladą. Przykryć następnym ciastem i rozłożyć resztę bakalii. Ciasto musi przed wstawieniem do piekarnika trochę podrosnąć. Wyronięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Posypać po wierzchu łyżką posiekanych orzechów. Wstawić do upieczenia do piekarnia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.