Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Batatowy drożdżowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Drożdżowiec bez jajek, masła i mleka. Na batatach :)

Batatowy drożdżowiec z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batatowy drożdżowiec z jabłkami

 

  • Składniki na ciasto:
  • · 250 g ugotowanych, obranych batatów + szklanka wody spod ich gotowania
  • · 75 g drożdży + łyżka cukru
  • · 9 łyżek cukru waniliowego
  • · 500 g mąki pszennej
  • · szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • · 3 twarde jabłka
  • · 2 łyżki brązowego cukru
  • · 3/4 szklanki śmietanki 36%
  • · sok z połowy cytryny
  • · 2 łyżki masła z lodówki

Sposób przygotowania:

Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Gotujemy bataty, odlewamy szklankę wody. Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaczynu - drożdże rozpuszczamy z łyżce cukru, dolewamy połowę szklanki ciepłej wody spod batatów. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy mąkę, przepuszczone przez praskę bataty, cukier oraz sól. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do przygotowanej dużej tortownicy.Przygotowujemy jabłka- wykrawamy z nich półtalarki- ze skórką! Ukłądamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Zalewamy śmietanką wymieszaną z sokiem cytrynowym. Na wierzchu układamy kawałeczki zimnego masła. Pieczemy 40-45 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!
Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Etap 1 Batatowy drożdżowiec z jabłkami - ciasto
Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Etap 2 Batatowy drożdżowiec z jabłkami - układanie jabłek
Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Etap 3 Batatowy drożdżowiec z jabłkami - zalewanie śmietaną i wykańczanie masłem
Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Etap 4 Batatowy drożdżowiec z jabłkami - w przekroju