Sposób przygotowania:
Batatowy drożdżowiec z jabłkami
Gotujemy bataty, odlewamy szklankę wody. Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaczynu - drożdże rozpuszczamy z łyżce cukru, dolewamy połowę szklanki ciepłej wody spod batatów. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy mąkę, przepuszczone przez praskę bataty, cukier oraz sól. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do przygotowanej dużej tortownicy.Przygotowujemy jabłka- wykrawamy z nich półtalarki- ze skórką! Ukłądamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Zalewamy śmietanką wymieszaną z sokiem cytrynowym. Na wierzchu układamy kawałeczki zimnego masła. Pieczemy 40-45 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!