Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowiec z kakao i posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny drożdżowiec z kakao i posypką, idealny do kawy.

Drożdżowiec z kakao i posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec z kakao i posypką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z kakao i posypką
Letnie mleko przelewamy do garnka, dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól i żółtka. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i rozpuszczoną (przestudzoną) margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Przygotowujemy masę kakaową. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, kakao i bułkę. Mieszamy. Przygotowujemy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, smarujemy masą kakaową. Zwijamy w rulon. Końce zlepiamy. Układamy na wąskiej formie i posypujemy kuszonką. Pieczemy 60 minut w temp. 160 stopni.
Drożdżowiec z kakao i posypką
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowiec z kakao i posypką
Z białek, cukru, kakao i bułki przygotowujemy masę kakaową
Drożdżowiec z kakao i posypką
Przygotowujemy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, smarujemy masą kakaową. Zwijamy w rulon. Końce zlepiamy.
Drożdżowiec z kakao i posypką
Układamy na wąskiej formie i posypujemy kuszonką. Pieczemy 60 minut w temp. 160 stopni.