Sposób przygotowania:
Drożdżowiec ze śliwkami pod kruszonką
-Masło stopić i przestudzić -Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. -Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. -Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą. -Dodać podrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i zółtka. -Zagnieść ciasto ,aż będzie odchodziło od miski /jeśli użyjemy robota będzie to trwało znacznie krócej/ -Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. -Gotowe ciasto oprószyć mąką. -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. -Śliwki umyć, osuszyć , przekroić na pół i wyjąć pestki. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć ja na omączony blat, rozwałkować i przełozyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również przełożyć bezpośrednio na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni. -Na cieście rozłożyć śliwki /skórką dod dołu / . -Odstawić do wyrośnięcia /ok.20 minut/. -Z miękkiego masła, mąki, cynamonu i cukru zagnieć kruszonkę. -Posypać wierzch ciasta. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec 40 minut.