Sposób przygotowania:
Drożdżówka
3 szklanki mąki, 3 jajka, 1/4 szklanki oleju i szczyptę soli należy wsypać do miski. Do garnka wsypać 1/2 szklanki cukru, wkruszyć 1/4 kostki drożdży i wlać 1 szklankę mleka. Podgrzać (nie gotować !) i wymieszać i odstawić (ciepłe) na 20 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1/2 kostki masła. Wymieszać wszystko rękoma aż uzyskamy "małe grudki". Zawartość garnka przelać do miski, w której jest mąka, jajka, olej i sól. Miskę przykryć i wstawić na 40 minut do gorącej wody. Na blachę wylać "ciut" oleju, rozprowadzić go po całym dnie blachy i posypać bułką tartą. Do blachy przelać całą zawartość miski i na wierzchu posypać kruszonką (ewentualnie można jeszcze sypnąć wiórkami kokosowymi). Piec w piekarniku 45 minut w 180 stopniach.
dzastina