cherub

cherub

Kuchcik
[Przepisów: 8]

Drożdżówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Składniki na drożdżówkę mieszamy. Wylewamy je na blachę, sypiemy kruszonką i pieczemy w piekarniku - 45 minut w 180 stopniach

Drożdżówka

Składniki:

Drożdżówka

 

  • Drożdżówka :
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • Kruszonka :
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówka
3 szklanki mąki, 3 jajka, 1/4 szklanki oleju i szczyptę soli należy wsypać do miski. Do garnka wsypać 1/2 szklanki cukru, wkruszyć 1/4 kostki drożdży i wlać 1 szklankę mleka. Podgrzać (nie gotować !) i wymieszać i odstawić (ciepłe) na 20 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1/2 kostki masła. Wymieszać wszystko rękoma aż uzyskamy "małe grudki". Zawartość garnka przelać do miski, w której jest mąka, jajka, olej i sól. Miskę przykryć i wstawić na 40 minut do gorącej wody. Na blachę wylać "ciut" oleju, rozprowadzić go po całym dnie blachy i posypać bułką tartą. Do blachy przelać całą zawartość miski i na wierzchu posypać kruszonką (ewentualnie można jeszcze sypnąć wiórkami kokosowymi). Piec w piekarniku 45 minut w 180 stopniach.

Tagi:

jajko jajka