Sposób przygotowania:
Drożdżówka o smaku pomarańczy
Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, ciasto powinno być nie za gęste, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, a formie ciasto dobrze wystudzić.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, ciasto powinno być nie za gęste, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, a formie ciasto dobrze wystudzić.
SylaUla