ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówka o smaku pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.

Drożdżówka o smaku pomarańczy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka o smaku pomarańczy

 

 

  • kruszonka: mąka krupczatka 15 dag,
  • cukier 10 dag,
  • margaryna miękka 12,5 dag

Sposób przygotowania:

Drożdżówka o smaku pomarańczy
Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, ciasto powinno być nie za gęste, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, a formie ciasto dobrze wystudzić.
Drożdżówka o smaku pomarańczy
Wyrabianie wrobocie przyśpiesza przygotowanie ciasta.
Drożdżówka o smaku pomarańczy
Ciasto powinno miec nie za gęstą konsystencję.
Drożdżówka o smaku pomarańczy
Do kruszonki można dodać aromat waniliowy,rumowy,arakowy.