Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna drożdżówka... W trakcie pieczenia pachnie cudownie pomarańczą... Polecam.

Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa

 

 

  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 100g miękkiego masła
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16g cukru wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Z drożdży robimy zaczyn- rozpuszczamy je z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mleka oraz szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zmiksować żółtka z resztą cukru na puszystą masę). Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn z drożdży, pianę z żółtek, mleko. Na końcu dodać rozpuszczone ostudzone masło i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wyrobić elastyczne ciasto. Jakby się kleiło możesz lekko podsypać mąką. Wstawić do miski i odstawić do podwojenia objętości ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów.) Potem jeszcze raz wyrobić i włożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki ( tortownica ). Obsypać kruszonką. Wstawić na 20 minut do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Po tym czasie zwiększyć temp. do 165 stopni i piec jeszcze 20-25 minut - to tzw. suchego patyczka. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami. * zmodyfikowany przepis pochodzi z dwóch stron-Wielkie Żarcie-cekemania
Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do formy, obsypać kruszonką
Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa
Ciasto pięknie wyrosło, wspaniale pachniało w czasie pieczenia.

Tagi:

ciasto