Sposób przygotowania:
Drożdżówka pomarańczowo-cytrynowa
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Z drożdży robimy zaczyn- rozpuszczamy je z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mleka oraz szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zmiksować żółtka z resztą cukru na puszystą masę). Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn z drożdży, pianę z żółtek, mleko. Na końcu dodać rozpuszczone ostudzone masło i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wyrobić elastyczne ciasto. Jakby się kleiło możesz lekko podsypać mąką. Wstawić do miski i odstawić do podwojenia objętości ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów.) Potem jeszcze raz wyrobić i włożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki ( tortownica ). Obsypać kruszonką. Wstawić na 20 minut do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Po tym czasie zwiększyć temp. do 165 stopni i piec jeszcze 20-25 minut - to tzw. suchego patyczka. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami. * zmodyfikowany przepis pochodzi z dwóch stron-Wielkie Żarcie-cekemania
jaNina
Gosia85
wszystko się zgadza... jeszcze ciepła jest najlepsza...do tego szklanka mleka i można się zajadac :-))