-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Drożdżówka serowo-jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno robiłam ciasto do którego użyłam jagód ze słoika . Tym razem jagody wylądowały na drożdżówce przełamane twarogiem .

Drożdżówka serowo-jagodowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka serowo-jagodowa

Ciasto:

Masa twarogowa:

Kruszonka:

Owoce na ciasto:

Sposób przygotowania:

Drożdżówka serowo-jagodowa
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą.Odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować masę twarogową. Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz esencją cytrynową. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć z niego trzy równe paski. Na każdy pasek nałożyć masę twarogową i zwinąć w rulon. Ruloniki układać w tortownicy tworząc ślimaka. Na wierzch ułożyć odsączone jagody. Odstawić na 20 minut aby ciasto jeszcze podrosło. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i obficie posypać wierzch ciasta. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. 
Drożdżówka serowo-jagodowa