suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Drożdżówka z dodatkiem kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejny przepis na moje ulubione ciasto drożdżowe :)

Drożdżówka z dodatkiem kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z dodatkiem kakao

 

  • 60 dag mąki pszennej;
  • pół szklanki rodzynek;
  • szkl mleka;
  • 5 dag drożdży;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 4 łyżki cukru;
  • 3 łyżki masła lub margaryny;
  • 1 jako;
  • 1 łyżka otrąb pszennych;
  • tłuszcz do posmarowania formy + otręby do posypania;
  • skł na kruszonkę:mąka pszenna, margaryna, cukier

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z dodatkiem kakao
Na początek przygotowujemy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i 5 dag drożdży, pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy kakao, zaczyn z drożdży, roztopione i ostudzone masło(margarynę), mąkę, rodzynki, otręby i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się przyklejać do ręki. Odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządzamy kruszonkę (łączymy skł, aż masa będzie sypka). Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i podsypanej otrębami, na wierzch nakładamy kruszonkę. Pieczemy w tem ok 160oC przez ok 45-50 min w zależności od piekarnika.
Drożdżówka z dodatkiem kakao
na początek przygotwoujemy zaczyn z drożdży
Drożdżówka z dodatkiem kakao
jajko ucieramy z cukrem na jednolitą masę
Drożdżówka z dodatkiem kakao
margarynę należy rozpuścić w rondelku...
Drożdżówka z dodatkiem kakao
Przed upieczeniem ciasto musi wyrosnąć . .