Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kruszonką
Skladniki powinny miec temperature pokojowa. Maslo lub margaryne trzeba roztopic a potem schlodzic, mleko troche podgrzac. Do miski przesiac make, dodac cukier waniliowy i zwykly cukier, zrobic wglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, zalac je niewielka iloscia mleka i odstawic na kwadrans do wyrosniecia. Jedno bialko jajka zostawic w miseczce, do ciasta dodac zoltko i cale jajko, nastepnie powoli wlewajac mleko wyrabiac ciasto, ktore powinno byc gladkie i dosc scisle. Na koniec dodac tluszcz i wyrobic ciasto ok 10 minut, uformowac kule, oproszyc maka i przykryc sciereczka na 1 godzine wyrastania. Po tym czasie wyrobic znow ciasto i wlozyc do foremek (2 podluzne), przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 15 minut. W tym czasie polaczyc skladniki na kruszonke w miseczce i wyrobic je. Powierzchnie ciast posmarowac bialkiem i posypac grubo kruszonka, piec w 170 stopniach okolo godzine. sprawdzac drewnianym patyczkiem czy upieklo sie w srodku, po wyjeciu z piekarnika, zostawic ok 10 minut w foremce, zanim wyjmiemy.
Gość