suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Drożdżówka z kruszonką i owocami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje ulubione ciasto na niedziele. Polecam.

Drożdżówka z kruszonką i owocami.

Składniki:

Drożdżówka z kruszonką i owocami.

 

  • 5 dag drożdży;
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka;
  • 1 jajko;
  • 3/4 paczki margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 i 1/2 szklanki mąki;
  • 10 dag rodzynek;
  • łyżeczka skórki pomarańczowej;
  • 15 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
  • szczypta soli.
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki cukru;
  • ok 3 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kruszonką i owocami.
Przygotowujemy zaczyn: do1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy 2 łyżeczki cukru i drożdże, mieszamy. Jajko i 2 żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i ponownie ucieramy składniki za pomocą drewnianej pałki. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo mąkę. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy ręką, pod koniec dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, rodzynki oprószone w mące oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 min. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na blachę. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami (większe kroimy na połówki). Ponownie ciasto odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy kruszonką (podane składniki ucieramy ze sobą, dodając mąki aż będzie sypkie). Pieczemy przez ok 45 min w tem 150oC.

Tagi:

jajko jajka