Sposób przygotowania:
Drożdżówka z nektarynką
Nektarynki dokładnie umyć i pokroić na ósemki -pestkę wyrzucić.Mleko podgrzać z cukrem i margaryną.Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do misy wbić jaja, ubić mikserem i dodać rozczyn.Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Chwilkę wyrabiać drewnianą łyżką i odstawić ciasto okryte czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Położyć kawałki nektarynki i przykryć resztą ciasta .Do miski włożyć margarynę,cukier,mąkę,cukier waniliowy i proszek budyniowy.Palcami wyrobić kruszonkę i posypać ciasto. Po 20 minutach włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec przez ok. 40-45 minut aż ciasto będzie suche.
mroziu
!!!!!!!!!!!!!!!!11
bajtek
Mroziu nie złość się.........ciasto drożdżowe trzeba dobrze wyrobić , a zmieszane łyżką ?...... może być klucha. Przy dobrym "wyrobieniu" /wprowadza się dużo "powietrza" do ciasta...chodzi o to, ażeby było lekkie i puszyste .
Smakowita
mroziu
Smakowita
mroziu
mroziu