Sposób przygotowania:
Drożdżówka z nutą śliwki
Melko lekko zagrzać w rondelku, wrzucić do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Masło stopić w drugim naczyniu i przestudzić. Potem do miski wsypać mąkę, obydwa cukry, szczyptę soli i wymieszać. Jajko i żółtka utrzeć do białości z pozostałą ilością cukru. Do mąki przelać wyrośnięte drożdże, ubite na puch jajka i lekko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto. Przełożyć je do podłużnej formy silikonowej lub innej. Na cieście ułożyć śliwki pokrojone i oprószone mąką. Połączyć składniki kruszonki i rozsypać ją po owocach. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.