zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżówka z nutą śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto drożdżowe a do niego herbatka lub jak ktoś woli mleko czy kakao. Ja preferuję herbatę bo mleka ani kakao po prostu nie lubię. A drożdżówka najlepsza jest jeszcze ciepła.

Drożdżówka z nutą śliwki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z nutą śliwki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z nutą śliwki
Melko lekko zagrzać w rondelku, wrzucić do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Masło stopić w drugim naczyniu i przestudzić. Potem do miski wsypać mąkę, obydwa cukry, szczyptę soli i wymieszać. Jajko i żółtka utrzeć do białości z pozostałą ilością cukru. Do mąki przelać wyrośnięte drożdże, ubite na puch jajka i lekko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto. Przełożyć je do podłużnej formy silikonowej lub innej. Na cieście ułożyć śliwki pokrojone i oprószone mąką. Połączyć składniki kruszonki i rozsypać ją po owocach. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Drożdżówka z nutą śliwki
Etap 1 przygotować zaczyn drożdżowy do ciasta
Drożdżówka z nutą śliwki
Etap 2 potem utrzeć jajka na puszystą masę
Drożdżówka z nutą śliwki
Etap 3 wyłożyć ciasto i owoce do foremki .
Drożdżówka z nutą śliwki
Etap 4 potem kruszonkę i zostawić do wyrośnięcia