Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i żółtko, dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę, drożdże, olej, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, dokładnie wyrobić. przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W między czasie z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować w prostokąt na papierze do pieczenia, ponacinać brzegi. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Nacięte paski z ciasta zaplatać na wierzchu, odłożyć na 15 minut. Posmarować wymieszanym z cukrem waniliowym białkiem, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około30-35 minut.
monikaT83