Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowa strucla ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Strucla drożdżowa ze śliwkami jest pyszna.

Drożdżowa strucla ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa strucla ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla ze śliwkami
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i żółtko, dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę, drożdże, olej, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, dokładnie wyrobić. przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W między czasie z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować w prostokąt na papierze do pieczenia, ponacinać brzegi. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Nacięte paski z ciasta zaplatać na wierzchu, odłożyć na 15 minut. Posmarować wymieszanym z cukrem waniliowym białkiem, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około30-35 minut.
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Ciasto rozwałkować w krztałcie prostokąta
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Ciasto ponacinać z dwóch dłuższych stron
Drożdżowa strucla ze śliwkami
Posmarować białkiem z cukrem waniliowym i posypać kruszonką