Sposób przygotowania:
Drożdżówka z owocami mrożonymi
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Przesiać 150 g mąki i dodać do rozrobionych drożdży, porządnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Teraz przygotuj masło, stop je na wolnym ogniu, 350 mąki przesiej ,dodaj do niej skórkę z wymytej i wyparzonej cytryny oraz szczyptę soli. Oddziel żółtko od białka.Utrzyj cukier z żółtkami na pulchną masę, ja dla ułatwienia lekko podgrzewam miseczkę nad parą w której ucieram żółtka z cukrem. Po godzinie dodaj do rozczynu z drożdży masę jajeczną, mąkę z cytryną i solą, wyrób lekko ciasto, po czym dodawaj po trochu stopione masło. Ja na początku pomagam sobie robotem kuchennym, a gdy się wszystkie składniki połączą wyrabiam ciasto ręcznie, aż przestanie odchodzić od stolnicy i rąk.(ok. 20 minut). Wyrobione ciasto przykryj ponownie ściereczką i odczekaj aż podrośnie, ok. 30 min. Po tym czasie wysmaruj dużą blachę masłem i posyp mąką, wyrośnięte ciacho wyłóż i rozciągnij na niej, ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30-40 minut. Po tym czasie mrożone owoce oprósz mąką i poukładaj na cieście. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 200-215 ° góra - dół. Smacznego.