Sposób przygotowania:
Drożdżówka z powidłami
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, wlewamy połowę mleka, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól, ubite jajka z cukrem oraz rozczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, oraz odchodzi od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Smarujemy powidłami i składamy wg. własnego upodobania. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!