edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, do tego szklanka mleka i mamy jedzonko jak u babci :)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 6 dag drobnego cukru do wypieków
  • 6 dag miękkiego masła
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka letniego mleka
  • szczypta soli
  • masło do formy
  • OBŁOŻENIE:
  • 30 dag mrożonego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • KRUSZONKA:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru kryształu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
CIASTO:

do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże urosły. Do miski dodałam resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.



OBŁOŻENIE:

rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia.



KRUSZONKA:

w miseczce umieściłam składniki kruszonki i posiekałam je za pomocą siekaczki.



CIĄG DALSZY:

foremkę posmarowałam masłem ( u mnie forma na tartę o średnicy 28 cm, ale może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka). Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się wypiekło.



Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga White Plate.
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego.
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar udusiłam w rondelku z cukrem...
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Składniki kruszonki umieściłam w miseczce i posiekałam.
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Powierzchnię ciasta posmarowałam uduszonym rabarbarem i posypałam kruszonką.

Tagi:

ciasto