Sposób przygotowania:
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Frużelina:
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.
Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ser:
Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto
Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.
Smacznego
Frużelina:
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.
Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ser:
Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto
Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.
Smacznego