Sposób przygotowania:
Topielec z rabarbaremetap 1
Świeże drożdże trzeba wymieszać z obydwoma cukrami do płynnej konsystencji.
Mleko (może być zimne) wlać do drożdży i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić miękkie masło.
Następnie zagnieść ciasto.
etap 2
Potem włożyć je do woreczka, który trzeba szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimnej wody, włożyć do wody woreczek.
etap 3
Tak zostawić, aż woreczek wypłynie do góry.
etap 4
Blachę o wymiarach 22x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta (może być troszkę więcej lub mniej) wylepić na dnie blaszki i ciasto posypać bułką tartą (zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z rabarbaru).
etap 5
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki, a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na rabarbarze.
Zostawić do podrośnięcia.
etap 6
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Nina W.
zewa
Dziwna ale skuteczna i ponoć stara metoda :)
ajrinwu