zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Topielec z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szybkie i smaczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, które trzeba wkładać do wody. Stąd jego nazwa. Polecam.

Topielec z rabarbarem

Składniki:

Topielec z rabarbarem

Składniki główne

Sposób przygotowania:

Topielec z rabarbarem

etap 1

Topielec z rabarbarem
wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić miękkie masło. Następnie zagnieść ciasto.

Świeże drożdże trzeba wymieszać z obydwoma cukrami do płynnej konsystencji.
Mleko (może być zimne) wlać do drożdży i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić miękkie masło.
Następnie zagnieść ciasto.

etap 2

Topielec z rabarbarem
Do miski wlać zimnej wody, włożyć do wody woreczek .

Potem włożyć je do woreczka, który trzeba szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimnej wody, włożyć do wody woreczek.

etap 3

Topielec z rabarbarem
i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.

Tak zostawić, aż woreczek wypłynie do góry.

etap 4

Topielec z rabarbarem
wylepić na dnie blaszki i ciasto posypać bułką tartą.

Blachę o wymiarach 22x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta (może być troszkę więcej lub mniej) wylepić na dnie blaszki i ciasto posypać bułką tartą (zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z rabarbaru).

etap 5

Topielec z rabarbarem
Resztę ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na rabarbarze.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki, a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na rabarbarze.
Zostawić do podrośnięcia.

etap 6

Topielec z rabarbarem
tak wygląda ciasto po wyjęciu z piekarnika.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.


Tagi:

jajko tarta jajka