gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smakowita drożdżówka z naturalnym serem korycińskim i frużeliną z rabarbaru. Znika jeszcze ciepła polecam.

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Ciasto

Frużelina

  • 300 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 1/5 szklanki wody.

Ser

  • 250 g sera naturalnego korycińskiego,
  • 3 łyżki cukru.

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Frużelina:

Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.

Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ser:

Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.

Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Kruszonka:

Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto

Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.

Smacznego
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne.
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy.
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim
Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.