kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe to fajna i prosta w wykonaniu alternatywa dla kanapek. Świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie, nie trzeba ich odgrzewać bo na zimno też są smaczne.

Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe

 

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklana letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe
Przygotowanie drożdżówek zaczynamy od farszu. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli po czym dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażamy i na koniec przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany farsz studzimy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. W części wody rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru, posypujemy cienką warstwą mąki i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozczyn drożdżowy, resztę wody i olej do przygotowanej mąki z solą. Wyrabiamy jednolite ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta drożdżowego formujemy kole, z każdej kuli formujemy placek i układamy na blasze. Na każdym z placków rozkładamy warstwę farszu. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Drożdżówki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, możemy przed podaniem posmarować je ulubionym sosem. SMACZNEGO!
Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy, przyprawiamy i studzimy.
Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe
Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mąkę, sól rozczyn drożdżowy, wodę i olej mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe
Z ciasta drożdżowego formujemy kule, a z nich placki. Układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze.
Drożdżówki pieczarkowo-cebulowe
Na plackach układamy przestudzony farsz pieczarkowo-cebulowy i pieczemy.

Tagi:

cebula