jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Grzybowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Te grzybowe drożdżówki nie tylko pięknie pachną ale i pysznie smakują. Mi najbardziej smakują polane ketchupem.

Grzybowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowe drożdżówki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 dag roztopionej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania brzegów
  • Dodatkowo:
  • 15 dag sera żółtego,
  • 70 dag leśnych grzybów po obraniu,
  • 2 cebule,
  • Majeranek,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe drożdżówki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nic cukier oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka, sól, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C. Na upieczone wykładamy starty na tarce ser żółty. Razem zapiekamy by ser się rozpuścił. Podajemy oprószone zieleniną . NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę smażymy na oleju by zmiękła i zarumieniła się. Do tak przygotowanej dokładamy oczyszczone i pokrojone grzyby, Razem smażymy do ich miękkości, Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed nakładaniem farsz musi nieco ostygnąć.
Grzybowe drożdżówki
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Grzybowe drożdżówki
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy i wycinamy koła
Grzybowe drożdżówki
Cebule rumienimy. dodajemy pokrojone grzyby
Grzybowe drożdżówki
Gotowe nadzienie wykładamy na przygotowane drożdżówki