Sposób przygotowania:
Grzybowe drożdżówki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nic cukier oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka, sól, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C. Na upieczone wykładamy starty na tarce ser żółty. Razem zapiekamy by ser się rozpuścił. Podajemy oprószone zieleniną . NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę smażymy na oleju by zmiękła i zarumieniła się. Do tak przygotowanej dokładamy oczyszczone i pokrojone grzyby, Razem smażymy do ich miękkości, Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed nakładaniem farsz musi nieco ostygnąć.