Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżówki z prażoną cebulą.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale nadają się do samodzielnego spożywania jak i na kanapki.

Drożdżówki z  prażoną cebulą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z prażoną cebulą.

 

  • 600 g mąki (koniecznie przesiana)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka gałki muszkatowej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 g prażonej cebulki
  • kieliszek mleka do smarowania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z prażoną cebulą.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy aż zaczną pracować. Do mąki wsypujemy resztę suchych przypraw ( bez cebuli) i dokładnie mieszamy. Robimy dołek na środku i wlewamy drożdże z mlekiem, wbijamy jajko i wlewamy olej....zaczynamy wyrabiać. Jak ciasto przestanie nam brudzić ręce i odstawać od brzegów naczynia...tzn można je odstawić do wyrośnięcia. A więc przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość...wykładamy na blat i wałkujemy cienki placek. Który smarujemy mlekiem i posypujemy cebulką. Nie wysypujemy wszystkiego...jakąś 1/4 zostawiamy sobie na posypanie wierzchu. Taki placek zwijamy w rulon i lekko spłaszczamy, a następnie koimy w dowolne kształty...kwadraty lub rąby. Odstawiamy na 15 min aby podrosły, przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i posypujemy resztą cebulki. Pieczemy w 170 stopniach 30 min.
Drożdżówki z  prażoną cebulą.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do mąki i dokładnie mieszamy.
Drożdżówki z  prażoną cebulą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy i posypujemy obficie cebulką.
Drożdżówki z  prażoną cebulą.
Cebulkę na placku możemy delikatnie wgnieść wałkiem w ciasto.
Drożdżówki z  prażoną cebulą.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem.

Tagi:

jajko jajka