Sposób przygotowania:
Drożdżówki z prażoną cebulą.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy aż zaczną pracować. Do mąki wsypujemy resztę suchych przypraw ( bez cebuli) i dokładnie mieszamy. Robimy dołek na środku i wlewamy drożdże z mlekiem, wbijamy jajko i wlewamy olej....zaczynamy wyrabiać. Jak ciasto przestanie nam brudzić ręce i odstawać od brzegów naczynia...tzn można je odstawić do wyrośnięcia. A więc przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość...wykładamy na blat i wałkujemy cienki placek. Który smarujemy mlekiem i posypujemy cebulką. Nie wysypujemy wszystkiego...jakąś 1/4 zostawiamy sobie na posypanie wierzchu. Taki placek zwijamy w rulon i lekko spłaszczamy, a następnie koimy w dowolne kształty...kwadraty lub rąby. Odstawiamy na 15 min aby podrosły, przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i posypujemy resztą cebulki. Pieczemy w 170 stopniach 30 min.
KasiaJulcia
Ela Dz
Kochana...bierz wszystkie. :)