Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kiszoną kapustą
Ciasto: Przygotowujemy rozczyn. Do drożdży dodajemy odrobinę ciepłej (nie gorącej!) wody, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Powinien uzyskać konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Odstawiamy na 1,5 minuty, aż w rozczynie zaczną pojawiać się bąbelki. Następnie wsypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, olej lub masło, odrobinę wody i sól. Mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać więcej wody lub mąki. Ciasto powinno być plastyczne, nie przywierające do palców i naczynia. Formujemy kulę, nakrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 min. (ciasto drożdżowe najlepiej rośnie w temp. 30st). Farsz: Podczas gdy ciasto pięknie rośnie, siekamy cebulę w drobną kostkę, kapustę również kroimy. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem i smażymy dopóki kapusta nie zmięknie. Miłośnicy grzybów mogą zrobić farsz z ich dodatkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto zwiększy już swoją objętość, kładziemy je na oprószoną mąką stolnicę i rozciągamy jak ciasto na pizzę. Rozkładamy równomiernie farsz, pozostawiając krawędzie, aby można było zawinąć ciasto. Zawijamy w rogal lub naleśnik i wykładamy na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180st., lub po prostu do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru. Smacznego!