Sposób przygotowania:
Drożdżówki mini - pizza
Drożdże, cukier i sól rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Mąkę przesiać, dodać żółtko, olej, śmietanę, rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać dolewając resztę wody. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę pokroić w ćwiartki i posiekać. Zeszklić na oleju, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dokładnie je wyrobić, rozwałkować i pokroić w kwadraty lub prostokąty (ok.10 - 12 sztuk). Przykryć ściereczką i zaczekać aż ciasto zacznie rosnąć. Wtedy nałożyć ostudzoną cebulę, lekko posolić, posmarować białkiem jaja roztrzepanym z 2-3 łyżkami wody. Na koniec posypać bazylią,oregano i kminkiem. Piec ok. 20 min. w 190 stopniach (aż drożdżówki ładnie się zarumienią). Gorące można posypać tartym żółtym serem.
Sarenka
katarzyna czerwińska
msewka
karita
alka6543
U mnie też z wypiekami średnio ale zauważylam,że jak przesiewam mąkę, pozwalam ciastu dobrze wyrosnąć(zwykle ok.2 godz) i później wyrabiam kilka minut to zawsze wychodzi:)
dota