Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Drożdżówki rabarbarowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwe w przygotowaniu, puszyste drożdżówki z rabarbarem i gruszką to wiosną klasyka gatunku.

Drożdżówki rabarbarowo-gruszkowe

Składniki:

Drożdżówki rabarbarowo-gruszkowe

 

  • mąka pszenna - 400 gram
  • drożdże suche - 7 gram
  • masło (temp. pokojowa) - 50 gram
  • mleko - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 + 1 do posmarowania drożdżówek
  • cukier biały - 3 łyżki
  • sól - szczypta
  • rabarbar - 2 łodygi
  • gruszki - 2 małe
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • bułka tarta
  • kruszonka - 2 łyżki mąki + 1 łyżka cukru brązowego + 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówki rabarbarowo-gruszkowe
W mniejszej miseczce wymieszać ze sobą mleko, jajka i biały cukier. Mleko ma mieć letnią temperaturę!W dużej misie wymieszać razem mąkę, drożdże, sól, masło. Dodać roztwór mleczny wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Gdy ciasto wyrośnie, odkryć je, uderzyć pięścią, wyrobić jeszcze chwilę i uformować wałek, który należy podzielić na 9 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć i położyć na blasze do pieczenia w pewnych odstępach od siebie. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Owoce umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Zasypać cukrem brązowym i wymieszać. Przygotować kruszonkę i rozbełtać jajko do posmarowania drożdżówek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem w każdej drożdżówce zrobić zagłębienie, włożyć do niego maksymalną ilość. Posmarować ciasto jajkiem i posypać obficie kruszonką.Piec 25 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka