Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki z kruszonką i borówką amerykańską. Wyszły mi idealne. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Polecam. Upieczcie.

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • ewentualnie ciepłe mleko

Kruszonka:

  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 dag cukru
  • 5 dag zimnego masła

Nadzienie:

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką
1. Rozczyn:

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i utarte jajka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy do ciasta ciepłego mleka. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie po wyrobieniu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka:

Składniki kruszonki przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki na czas wyrośnięcia ciasta.

4. Nadzienie:

Umyte i osuszone borówki rozgniatamy widelcem, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy. Nadzienie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

5. Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy większe krążki, mniejszą szklanką, dnem, robimy w krążkach wgłębienie, w to wgłębienie nakładamy nadzienie z borówek i posypujemy kruszonką.

6. Pieczenie:

Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni.

7. Podanie:

Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kratce i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki drożdżówek.