renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Pyszne jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe tym razem nie z masłem ale z olejem słonecznikowym. Nadzienie to poprostu świeże pachnące jagody .

Pyszne jagodzianki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszne jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Pyszne jagodzianki

Etap 1

Pyszne jagodzianki
Mąki (pszenna i orkiszową) umieścić w garnku

Mąki umieścić w garnku. Z drożdży odrobiny mleka, łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn.

Etap 2

Pyszne jagodzianki
Dodać rozczyn, cukier, ciepłe mleko i resztę składników.

Dodać rozczyn, cukier, ciepłe mleko i resztę składników (oprócz jagód). Wyrobić ciasto i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Etap 3

Pyszne jagodzianki
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić.

Etap 4

Pyszne jagodzianki
W każdą część ciasta zawijać jagody i układać bułeczki w brytfance wysmarowanej masłem.

Podzielić ciasto na 16 części. W każdą część zawijać jagody i układać bułeczki w brytfance wysmarowanej masłem.

Etap 5

Pyszne jagodzianki
Piec w piekarniku najlepiej z termoobiegiem ok. 25 minut w 180 stopniach.

Piec w piekarniku najlepiej z termoobiegiem ok. 25 minut w 180 stopniach.