Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżówki z borówkami to smaczne śniadanie.

 Drożdżówki z borówkami amerykańskimi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Pół szkl mąki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i ugniatając palcami zrobić kruszonkę. Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, 8 łyżek mąki i rozkruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 jaja, resztę mąki, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po kwadransie ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić i rozwałkować. Pokroić w kwadraty, ułożyć borówki, posypać cukrem pudrem i skleić przeciwległe rogi. Ułożyć na blaszce, odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce, posypać kruszoną, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
 Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Ciasto wyłożyć z miski na deskę rozwałkować i pokroić
 Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Ułożyć oczyszczone borówki i posypać cukrem pudrem
 Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Skleić przeciwległe rogi ciasta posypać kruszonką

Tagi:

borówka