Sposób przygotowania:
Drożdżówki z borówkami amerykańskimi
Pół szkl mąki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, dodać masło i ugniatając palcami zrobić kruszonkę. Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, 8 łyżek mąki i rozkruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 jaja, resztę mąki, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po kwadransie ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić i rozwałkować. Pokroić w kwadraty, ułożyć borówki, posypać cukrem pudrem i skleić przeciwległe rogi. Ułożyć na blaszce, odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce, posypać kruszoną, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.