Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki z borówkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto drożdżowe można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam w maszynie do wypieku chleba.

Drożdżówki z borówkami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z borówkami i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Do formy z wypiekacza wlać mleko, dodać 2 jajka, masło. Następnie wsypać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i pokruszone drożdże. Włączyć wypiekacz na program wyrabiania i rośnięcia.( Ja używam wypiekacza firmy moulinex OW 5003 ) Z pozostałej mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicą, rozwałkować. Dużą filiżanką lub foremką wycinać krążki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Dnem szklanki nacisnąć środek krążka, aby powstało wgłębienie, odłożyć na 10 minut. Następnie włożyć borówki, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać krążki
Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Ułożyć naa blaszce, dnem szklanki zrobić wgłębienia