Sposób przygotowania:
Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Do formy z wypiekacza wlać mleko, dodać 2 jajka, masło. Następnie wsypać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i pokruszone drożdże. Włączyć wypiekacz na program wyrabiania i rośnięcia.( Ja używam wypiekacza firmy moulinex OW 5003 ) Z pozostałej mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicą, rozwałkować. Dużą filiżanką lub foremką wycinać krążki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Dnem szklanki nacisnąć środek krążka, aby powstało wgłębienie, odłożyć na 10 minut. Następnie włożyć borówki, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.