Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem
CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach mleka w małej miseczce i odstawiamy na 15 minut. Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, stopioną margarynę,mleko, dodajemy jajka, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy do momentu,aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy. Budyń studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy budyń i zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry, po czym układamy na natłuszczonej blasze. KRUSZONKA: Składniki przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy drożdżówki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Gotowe drożdżówki można polukrować.