Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem.
Mleko podgrzać (tylko podgrzać!) w rondelku i zdjąć z ognia. Wymieszać z drożdżami - drożdże powinny się dobrze rozpuścić. Dodać do tego cukier i wymieszać. Do dobrze wymieszanego dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło, mąkę, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli mocno klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki. Włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać z niego prostokąty. Na każdy nakładać łyżkę budyniu i zawijać. Gotowe posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku w temp. 220 stopni przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polukrować.