senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Drożdżówki z budyniem.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki z budyniem - wymagają trochę czasu i pracy, ale są tego warte.

Drożdżówki z budyniem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem.
Mleko podgrzać (tylko podgrzać!) w rondelku i zdjąć z ognia. Wymieszać z drożdżami - drożdże powinny się dobrze rozpuścić. Dodać do tego cukier i wymieszać. Do dobrze wymieszanego dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło, mąkę, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli mocno klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki. Włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać z niego prostokąty. Na każdy nakładać łyżkę budyniu i zawijać. Gotowe posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku w temp. 220 stopni przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polukrować.
Drożdżówki z budyniem.
Tym razem tak zawinęłam drożdżówki - pomysł poddała mi Pani z piekarni z naprzeciwka. Całkiem udany!
Drożdżówki z budyniem.
A tak wygląda już gotowe ciasto - wystarczy posmarować jajkiem i upiec.
Drożdżówki z budyniem.
Polecam, bo naprawdę smaczne. Można użyć innego nadzienia, jeśli nie przepadamy za budyniem!