Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżówki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Złociste drożdżówki z budyniem i kruszonką

Drożdżówki z budyniem

Składniki:

Drożdżówki z budyniem

 

  • 4szklanki maki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 małych jajek
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • kruszonka:
  • 3 dkg margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem
Odlać pół litra mleka(zostawić pół szklanki) i zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki zostawionego mleka i wlać na gotujące się mleko .Stale mieszając gotować budyń na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.Ostudzić.Mleko podgrzać z cukrami i masłem. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki . Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do misy wbić jaja, ubić mikserem i dodać rozczyn.Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Chwilkę wyrabiać drewnianą łyżką i odstawić ciasto okryte czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie łyżką wykładać małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Porcje ciasta lekko spłaszczyć i na środek każdego placka położyć trochę budyniu. Do miski włożyć margarynę,cukier,mąkę,cukier waniliowy i proszek budyniowy.Palcami wyrobić kruszonkę i posypać placki z budyniem. Po 10 minutach włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec przez ok.20 minut.

Tagi:

jajko jajka mak