aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

drożdżówki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

drożdżówki z budyniem - polecam

drożdżówki z budyniem

Składniki:

drożdżówki z budyniem

 

Sposób przygotowania:

drożdżówki z budyniem
Pokruszone drożdże rozcieramy z cukrem, aż przyjmą płynną konsystencję. Następnie dodajemy jajko, rozp. margaryne, mąkę i smietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrosniecia. Mieszamy pół budyniu z jedna szklanką mleka- gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy placuszki o grubości ok 2 cm. Robimy dziurkę i wkładamy bydyń. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.

Tagi:

jajko jajka