Sposób przygotowania:
Jagodzianki z lukrem
Mąkę wsypać do misy , dodać jajko , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,szczyptę soli , cukier waniliowy i na końcu drożdże. ( Lub wrzucić wszystkie składniki do maszyny i wrobić ciasto )Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Urywać małe kawałki ciasta i formować z nich okrągłe placuszki z małym dołkiem . Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem . Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym . Wsypać budyń i cukier wymieszać . Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do środka dołka garść jagód . Odstawiamy przed wypiekiem do wyrośnięcia . Robimy kruszonkę : mąkę , masło oraz cukier zagnieść i posypać nasze bułeczki . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 25 minut z termo obiegiem . Po upieczeniu i wystudzeniu , polewamy lukrem ( cukier puder wsypać do miseczki , dodać ciepła wodę i sok z cytryny , wymieszać ) .
zbysiowa