Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, rozetrzeć, wlać 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżkę mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe ciepłe mleko, mąkę, żółtko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz roztopione, przestudzone masło, dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną maka stolnicę, rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić aby podrosły. W międzyczasie z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, przestudzić. Z mąki masła, cukru kryształu i cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Na wyrośnięte ciasto nałożyć budyń, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.