Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Ciasto: Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nich drożdże , dodajemy jeszcze po łyżce mąki i cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, stopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na około pół godzinki do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kółka ( ja użyłam bulionówki i wyszło mi 7 sztuk, ale można zrobić mniejsze lub bardziej rozwałkować ciasto w zależności co kto lubi). Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i obtaczamy nimi kółka zlepiamy brzegi. Masa: Mleko wlewamy do garnka, zostawiamy pół szklanki w którym rozpuszczamy budyń. Do mleka dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok , aby przestygł. Tryskawki myjemy i obieramy z szypułek a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Budyniem napełniamy drożdżówki i układamy na połowie truskawki. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem.