Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Ciasto: Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki). Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką. Roztrzepanym jajkiem smarujemy spody i boki drożdżówek. Z podanej ilości mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej budynie. Resztę zagotować z dodatkiem cukru. Rozpuszczony proszek wsypać na gotujące mleko i ugotować budyń. Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na 4 części każdą. Kruszonka: Odmierzone składniki zagnieść i wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Zamarzniętą kruszonkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na przygotowane spody drożdżowe nakładamy po pół łyżeczki nutelli. Na każdy krążek nakładamy budyń i po dwa kawałki śliwki. Posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stC) i pieczemy ok 30 minut. Warto wcześniej sprawdzić spody czy nie są zbyt rumiane, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, a niektóre lubią "przypalać". Drożdżówki można zrobić również z serem i innymi owocami.
edytaha
rzelkazag