rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżówki są mięciutkie i pulchniutkie. Najlepiej smakują upieczone w tym samym dniu, ale dobrze przykryte są miękkie także nazajutrz.

Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką

 

 

  • 2 budynie waniliowe
  • 0.75l mleka 2%
  • 4 łyżki cukru kryształu

 

  • 8 dużych śliwek
  • ok 8 łyżeczek miękkiej nutelli
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Ciasto: Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki). Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką. Roztrzepanym jajkiem smarujemy spody i boki drożdżówek. Z podanej ilości mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej budynie. Resztę zagotować z dodatkiem cukru. Rozpuszczony proszek wsypać na gotujące mleko i ugotować budyń. Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na 4 części każdą. Kruszonka: Odmierzone składniki zagnieść i wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Zamarzniętą kruszonkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na przygotowane spody drożdżowe nakładamy po pół łyżeczki nutelli. Na każdy krążek nakładamy budyń i po dwa kawałki śliwki. Posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stC) i pieczemy ok 30 minut. Warto wcześniej sprawdzić spody czy nie są zbyt rumiane, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, a niektóre lubią "przypalać". Drożdżówki można zrobić również z serem i innymi owocami.
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Spody do drożdżówek z budyniem i śliwką
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Na każdy krążek nakładamy po odrobinie nutelli
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Nakładamy budyń, śliwki i posypujemy kruszonką
Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką
Przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku na złoty kolor