Sposób przygotowania:
Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do misy robota wsypać mąkę, resztę cukru, dodać puree z dyni, jajko, masło i rozczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować okrągły placek i przełożyć do formy o średnicy 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu. Ciasto posmarować delikatnie mlekiem i posypać kruszonką. Leciutko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.