renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem nadzieniem z jabłek i jagód. Drożdżówki są dobre na każda okazję, tak twierdza moje dzieci.

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami

 

 

  • Nadzienie:
  • kilka jabłek
  • 200 g jagód
  • Dodatkowo do posmarowania drożdżówek mleko i cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami

Etap 1

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami
Po wyrobieniu ciasta pozostawić je do wyrośnięcia.

Na początek przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru i ciepłego mleka.

Po kilku minutach gdy rozczyn zacznie rosnąć, wlać do do miski, w której znajduje się reszta składników, (masło należy roztopić).

Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Etap 2

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na części.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i uformować wałek, podzielić na 15-20 części.

Etap 3

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami
Nadzieniem do drożdżówek jest ćwiartka jabłka i kilka jagód.

Na każdy " placuszek" nakładać ćwiartkę jabłka i kilka jagód, formować bułeczkę.

Etap 4

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami
Przed pieczeniem drożdżówki posmarować mlekiem i posypać cukrem.

Bułeczki układać na blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać cukrem.

Etap 5

Drożdżówki z jabłkiem i jagodami
Drożdżówki piec w temperaturze 180 stopni.

Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zrumienienia.