Sposób przygotowania:
Drożdżówki z kokosem
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odłożyć na kilka minut. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i palmę. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa kokosowa: Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, mleko i wiórki kokosowe. Podgrzewać tak długo, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Masę ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę kokosową. Ciasto zwinąć w roladę, spłaszczyć ją. Kroić plastry o szerokości ok. 3-4 cm. Każdy plaster ciasta skręcić o 180 stopni. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż drożdżówki ładnie się zrumienią). Jeszcze ciepłe, upieczone drożdżówki polukrować.
gosiapiotrek23