Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszyste, mięciutkie, delikatne, skręcane drożdżówki z kokosową masą. W sam raz do popołudniowej kawki:)

Drożdżówki z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Masa kokosowa:
  • 100 g palmy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kokosem
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odłożyć na kilka minut. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i palmę. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa kokosowa: Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, mleko i wiórki kokosowe. Podgrzewać tak długo, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Masę ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę kokosową. Ciasto zwinąć w roladę, spłaszczyć ją. Kroić plastry o szerokości ok. 3-4 cm. Każdy plaster ciasta skręcić o 180 stopni. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż drożdżówki ładnie się zrumienią). Jeszcze ciepłe, upieczone drożdżówki polukrować.
Drożdżówki z kokosem
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z łyżeczką cukru.
Drożdżówki z kokosem
Rozczyn drożdżowy jajka i roztopiona palma dodane do sypkich składników.
Drożdżówki z kokosem
Przestudzona masaz palmy cukru mleka i wiórków kokosowych.
Drożdżówki z kokosem
Skręcane drożdżówki ułożone na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.