zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Kokosowa drożdżówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

baba drożdżowa z kokosową nutą

Kokosowa drożdżówka

Składniki:

Kokosowa drożdżówka

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa drożdżówka
Drożdże rozkruszyć do podgrzanego mleka z cukrem i łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, margarynę, pozostałe mleko i wiórki kokosowe i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i posmarować nim wystudzone ciasto.