jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Drożdżówki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Drożdżówki pysznie smakują z gorącą herbatą lub mlekiem.

Drożdżówki z kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z kruszonką

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • Kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kruszonką
Ciasto: W miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 0,5 szkl. mleka, odstawić. 4 jajka rozetrzeć z wanilią i cukrem. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać podrośnięte drożdże,jajka, ciepłe mleko. Rękami wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać roztopione ciepłe masło. Ciasto ma być pulchne i sprężyste. Odstawić na około 15-20 min by ciasto podrosło. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać roztopione masło, zagnieść. Jeśli masa nie kruszy się dodać mąkę. Rozkruszamy na drobne kawałki. Gdy ciasto podrośnie z małych porcji (wielkość zależy od Was) zrobić wałeczki i na ich środku zawiązać supełek, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość, posmarować je rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.