Sposób przygotowania:
Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbaremETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn, dodać żółtka, wyrobić na gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć aby wyrosły.
Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.
ETAP 4:
Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
ETAP 5:
Na każdy krążek włożyć porcję rabarbaru i posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor, około 15-20 minut.