Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z rabarbarem i marmoladą z dodatkiem konfitury z róży to pyszne śniadanie lub kolacja. Polecam.

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Składniki:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

 

 

 

  • Pozostałe składniki:
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl marmolady owocowej
  • 3-4 łyżki konfitury z płatków róży
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

ETAP 1:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem
Tak przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce.

Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn, dodać żółtka, wyrobić na gładkie ciasto.

Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem
Obrany rabarbar wymieszać z cukrem waniliowym

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

ETAP 3:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem
Brzegi wyrośniętych krążków posmarować jajkiem

Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć aby wyrosły.

Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.

ETAP 4:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem
Marmoladę wymieszać z konfiturą i posmarować krążki ciasta.

Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.

ETAP 5:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Na każdy krążek włożyć porcję rabarbaru i posypać kruszonką.

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor, około 15-20 minut.