Sposób przygotowania:
Drożdżówki z powidłamiI
 
1.	Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2.	Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
3.	Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
II
 
4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
III
 
5.	Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
6.	Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
IV
7.	Gotowe.
8.	Smacznego.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
