Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Drożdżówki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

Drożdżówki z powidłami

Składniki:

Drożdżówki z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z powidłami

I

Drożdżówki z powidłami
Przygotowanie wszystkich składników na wyrobienie ciasta, po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy.

1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.

II

Drożdżówki z powidłami
Ciasto smarujemy powidłami, zwijamy w rulon, przyciskami łyżką.

4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.

III

Drożdżówki z powidłami
Kroimy ciasto i układamy na blaszce.

5. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

IV

7. Gotowe.
8. Smacznego.