Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Desery i ciasta z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięciutkie , delikatne , niesamowicie puszyste drożdżówki! Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodką kruszonką tworzy fantastyczną całośc!

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko. Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką. NADZIENIE : Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar. Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

ciasto