Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko. Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką. NADZIENIE : Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy. KRUSZONKA : Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków. Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar. Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe! Smacznego!
bietka