Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pyszne drożdżówki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

ciepła drożdżówka z kwaskowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką - pysznie !

Pyszne  drożdżówki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne drożdżówki z rabarbarem

 

  • CIASTO - ok. 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru- zwykły albo trzcinowy
  • 80-90 ml mleka
  • 1 nieduże jajka + 1 żółtko
  • 50 g masła albo margaryny
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

 

  • NADZIENIE - 400 g rabarbaru
  • 3 - 6 łyżek cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej

 

 

  • do posmarowania - 2 łyżeczki mleka

 

Sposób przygotowania:

Pyszne drożdżówki z rabarbarem
CIASTO - przesiej mąkę razem z solą. Drożdże wkrusz do kubeczka i wymieszaj z cukrem i lekko podgrzanym mlekiem. Zostaw na 10-15 minut żeby się spieniły. Wlej je do miski z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka, kilkanaście minut aż będzie gładkie i błyszczące. Uformuj z niego kulę, przykryj w misce ściereczką albo pokrywką i zostaw na ok. 60 minut żeby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj krążek śr. ok. 8 cm. Takie krążki połóż na blasze z papierem do pieczenia i przykry znowu ściereczką - niech rosną ok. 20-30 minut.KRUSZONKA - miękki tłuszcz wymieszaj z pozostałymi składnikami - możesz to zrobić rękami albo łyżką. Powinny postać takie mokre grudki, które zostaw w lodówce żeby się schłodziły.NADZIENIE - rabarbar oczyść i pokrój na nieduże kawałki. Do rondla wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić dolewając nieco wody, jakieś 2-3 łyżki. Gdy powstanie syrop dorzuć rabarbar i smaż aż będzie się rozpadał. Dodaj pastę waniliową i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotuj a potem wystudź.DROŻDŻÓWKI - w wyrośniętych krążkach ciasta zrób wgłębienia i nałóż w nie masę rabarbarową. Brzegi bułeczek posmaruj mlekiem. Całość posyp grudkami zimnej kruszonki. Piecz drożdżówki ok. 20 minut w 190 st. C. Może je dodatkowo oprószyć odrobiną cukru pudru.
Pyszne  drożdżówki z rabarbarem
drożdże rozetrzyj z cukrem i mlekiem a gdy podrosną połącz je z mąką i pzostałymi składnikami ciasta - wyrób je i zostaw do wyrośnięcia
Pyszne  drożdżówki z rabarbarem
rabarbar oczyść i pokrój na kawałeki - podsmaż z cukrem aż powstanie dżem
Pyszne  drożdżówki z rabarbarem
wyrośnięte ciasto podziel na kawałki - uformowane z niego krążki wypełnij dżemem z rabarbaru
Pyszne  drożdżówki z rabarbarem
naszykowane drożdżówki posyp kruszonką i upiecz - potem możesz je dodatkow oprószyć cukrem pudrem