Sposób przygotowania:
Pyszne drożdżówki z rabarbarem
CIASTO - przesiej mąkę razem z solą. Drożdże wkrusz do kubeczka i wymieszaj z cukrem i lekko podgrzanym mlekiem. Zostaw na 10-15 minut żeby się spieniły. Wlej je do miski z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka, kilkanaście minut aż będzie gładkie i błyszczące. Uformuj z niego kulę, przykryj w misce ściereczką albo pokrywką i zostaw na ok. 60 minut żeby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj krążek śr. ok. 8 cm. Takie krążki połóż na blasze z papierem do pieczenia i przykry znowu ściereczką - niech rosną ok. 20-30 minut.KRUSZONKA - miękki tłuszcz wymieszaj z pozostałymi składnikami - możesz to zrobić rękami albo łyżką. Powinny postać takie mokre grudki, które zostaw w lodówce żeby się schłodziły.NADZIENIE - rabarbar oczyść i pokrój na nieduże kawałki. Do rondla wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić dolewając nieco wody, jakieś 2-3 łyżki. Gdy powstanie syrop dorzuć rabarbar i smaż aż będzie się rozpadał. Dodaj pastę waniliową i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotuj a potem wystudź.DROŻDŻÓWKI - w wyrośniętych krążkach ciasta zrób wgłębienia i nałóż w nie masę rabarbarową. Brzegi bułeczek posmaruj mlekiem. Całość posyp grudkami zimnej kruszonki. Piecz drożdżówki ok. 20 minut w 190 st. C. Może je dodatkowo oprószyć odrobiną cukru pudru.