Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do miski pokruszyć drożdże, wymieszać z połową cukru, wlać ciepłe mleko, dodać jajka, mąkę, sól i wymieszać. Pod koniec wlać olej i dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką. Odłożyć nad garnek z ciepłą wodą do wyrośnięcia. W międzyczasie obrać rabarbar i pokroić na kawałki. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać pozostały cukier, wsypać rabarbar, zagotować, osączyć na sicie. Mąkę posiekać z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie palcami połączyć tworząc kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Dużą filiżanką wycinać krążki, rozłożyć rabarbar, ułożyć na przygotowanej blaszce i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 175-180 stopni